El Sistema i Hammarkullen

Johanna Ericsson er prosessleder for El Sistema-Hammarkullen ved Angereds Kulturskola i Gøteborg. – Gjennom kultur og musikk kan vi møtes uten fordommer og vokse sammen. Det er derfor vi samarbeider med andre bydeler i Gøteborg. Slik kan virksomheten vokse. Og sammen kan vi vokse som by, sier Ericsson til Q. (hentet fra Qs utgave nr. 2 – 2012)

I 2009 kom den verdenskjente dirigenten Gustavo Dudamel og hans Göteborgs Symfoniker til Hammarkullen. De ga uforglemmelige konserter med Beethovens 5te på repertoaret.
– Daværende leder for Kulturskolen i Angered, Camilla Sarner, fikk mulighet til å snakke med «Maestro» om El Sistema. «Let`s make a project together!», sa Gustavo. I 2010 satte vi i gang den første El Sistema-skolen i Göteborg og Sverige. Til høsten er vi til sammen seks skoler i byen.Virksomheten vokser i både Sverige og Norden forøvrig, sier Johanna Ericsson.

Hvor gamle er barna som er med, og hvilke muligheter får de gjennom El Sistema?
– Vi møter barn fra fire år og oppover. De minste barna begynner med rytme og «pappersfiolorkester». De eldste barna er seksten år, og de har mulighet til å fortsette i virksomheten til de er nitten. Barna treffes tre til fem dager i uken. Vi arbeider med orkester og kjører i både store grupper og mindre ensembler. Musikken er verktøyet for sosial og menneskelig utvikling i en sann demokratisk ånd. El Sistema er også et forum for en interkulturell dialog, sier Ericsson.

På hvilken måte inviterer dere nye barn til El Sistema? Skjer det gjennom ordinær påmelding, eller på annen måte?
– Vi samarbeider delvis med førskole, skolefritidsordning og skole. På denne måten skjer en helt naturlig rekruttering av elever. Men alle er velkommen til å søke. Barnas foreldre kommer direkte til skolen for å melde på sine barn, eller de ringer, mailer eller melder inn barna via nettsiden vår, forteller Ericsson. Over seks hundre barn er med, fordelt på fire skoler i Gøteborg. Undervisningen foregår i skolens lokaler.

Hvorfor har dette vært et viktig tilbud for barn som vokser opp i Hammarkullen?
– El Sistema tilbyr en plass å vokse – både som barn og som familie. Med kontinuitet og kontakt arbeider vi for en stabil og trygg virksomhet der alle tar ansvar og hjelper hverandre. Det gjelder såvel pedagoger, personale og ledelse, som barn og deres familier. Det finnes ikke mange fritidsaktiviteter i Sverige som åpner opp for hele familien. Vi skal være en møteplass for barn og deres familier. Hver onsdag treffes alle for å spise og lytte til musikk. Da kan vi få besøk av musikere fra Göteborgs Symfoniker eller Göteborgs-Operan. Ericsson poengterer at tilbudet ikke bare henvender seg til barn i forstedene.
– For å kunne arbeide for et åpent samfunn – og mot segregering – er det behov for virksomheten i alle samfunnsskikt. Kultur er en rettighet for alle barn. Gjennom kultur og musikk kan vi møtes uten fordommer og vokse sammen. Det er derfor vi samarbeider med andre bydeler i Gøteborg. Slik kan virksomheten vokse, og sammen kan vi vokse som by.

Hva kreves av lærere som jobber med El Sistema?
– Foruten pedagogisk eksamen og musikkeksamen må pedagogen være både sosialt og flerkulturelt engasjert og interessert. El Sistema er en virksomhet som er mobil. Vi reiser og har ofte konserter utenfor bydelen vår. Som pedagog må man være fleksibel, tydelig, utholdende, initiativrik, kunne møte barn med særskilte behov, og kunne undervise mange barn samtidig. Pedagogen skal være våken for barnets perspektiv og kreativitet.

Vil du si El Sistema har en funksjon utover musikken – som integrering og vennskap?
– Ja, absolutt. Musikken er verktøyet vårt for å utvikle disse sidene.

Kan El Sistema også bidra til at barna som er med gjør det bedre i skolen?
– Vi håper å kunne koble forskning til vårt daglige arbeid i Gøteborg i løpet av kort tid. Vi som arbeider i virksomhetene, og våre samarbeidspartnere, ser en helt tydelig forskjell. I Skottland har regjeringen finansiert forskning på dette. Resultatene er åpenbare. Barn som inngår i El Sistema-virksomhet trives bedre, og får bedre skoleresultater.

Hva har Gustavo Dudamel betydd for El Sistema i Hammarkullen?
– Han er et forbilde og har vist et tydelig engasjement. Han er helt klart en mentor.

Er El Sistema i Hammarkullen i kontakt med El Sistema andre steder i Sverige, eller andre steder i verden?
– El Sistema som form sprer seg i Sverige. Med Gøteborg som plattform forsøker vi hjelpe til så godt vi kan med inspirasjon og håndfaste tips. En nasjonal El Sistemastiftelse for Sverige er nettopp etablert for å kunne besvare den store interessen fra andre steder i landet. Til høsten etableres El Sistema-virksomheter i Malmø og Sødertälje i samarbeid med Malmø Symfoniorkester og Kungliga Filharmonikerna. Begge virksomheter skal finansieres med kommunale midler.

Ericsson forteller om utstrakt kontaktvirksomhet over landegrenser. Hun ramser opp Venezuela (Dudamels hjemland red.anm.), Skottland, England, USA, Norge, Danmark, Canada, Tyskland, Italia, Finland og New Zealand.
– Det er også flere. Vi er mange som samarbeider for en bedre fremtid gjennom El Sistema. I denne måneden (juni, red.anm.) reiser representanter fra Gøteborg til konferanse og videreutdanning i Skottland og England. I januar var ti representanter fra Gøteborg i Los Angeles på en internasjonal El Sistema-konferanse, opplyser hun.

Eksempler på konserter og arrangementer dere er med på?
– Vi har spilt ved to ulike anledninger for det svenske Kronprinsesseparet. Vi har spilt i Gøteborgs konserthus og sammen med Gøteborgs Symfoniker flere ganger. På operaen i Stockholm, i Hammarkullen, og på flere små og store scener fjern og nær. I juli reiser El Sistema til Gotland for å representere vestre Sverige under Almedalsveckan. I august er det et større arrangement i Motala sammen med profesjonelle musikere og dirigenter. Vi ser også frem til en større felleskonsert koblet til en internasjonal El Sistemakonferanse i regi av Gøteborg kommune og Göteborgs Symfoniker, forteller Ericsson. Godt fornøyd med at El Sistema endelig er blitt en permanent virksomhet, og ikke bare et prosjekt.
– Bydelen Angered har satset stort på dette. Det har også Gøteborg som by. Det er vi fantastisk glade og stolte over, sier Johanna Ericsson til Q.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

This entry was posted in Nettsak fra Q. Bookmark the permalink.

Comments are closed.