Barnas hitmaker

Musiker og komponist Svein Gundersen kan gruble i ukevis før han setter seg ned ved pianoet. Akkompagnert av den helt nødvendige teksten tryller han frem melodier som tusenvis av barn går rundt og synger på.

«Valborg, oh oh, yeah yeah!». Kjenningsmelodien til «Verdens beste SFO». Musikken til musikalen «Jungelboken ». Eller hva med klassikerne «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Eller kanskje «Se ilden lyse» fra OL på Lillehammer for ganske så nøyaktig 20 år siden. Felles for alle: musikken er signert Svein Gundersen (64) – fra Kråkerøy i Fredrikstad. Tidligere rockemusiker (bassist) i blant annet Aunt Mary og Alex – Bandet. Som etter en tragisk trafikkulykke med sistnevnte band i 1980 måtte satse på nye veier innenfor musikk – som produsent og komponist.
– Selv ble jeg skadet for livet. Samtidig – ni måneder på sykehus, seks av disse på Sunnaas, ga meg tid til å tenke, sier Svein Gundersen til Q.
– Jeg stilte meg selv nye spørsmål. Hva jeg ville med livet mitt videre – hva slags musikk ville jeg skape? Skulle jeg fortsette å lage musikk som tidligere, der troverdigheten innad i musikkmiljøet – såkalt «kred» – var viktigere enn å lage musikk for det store publikum. Eller skulle jeg finne en ny vei? Jeg valgte det siste, forteller han.

I 1981 fikk Gundersen det han kaller sin første lille hit med «Julia, Julia» (fra Wam og Vennerød-filmen med samme navn) – fremført av Trond Granlund.
– Jeg måtte spørre meg selv hva jeg hadde gjort riktig. Det ble jo en hit! Men det var ingen kred-harmonier. Ingen kred-rytme eller kred-melodi. Kun en enkel og fin melodi.

Åpningen på noe helt nytt?
– Ja. Noe hadde skjedd under det lange sykehusoppholdet. Noe som fikk utvikle seg fritt og uavhengig, og som jeg selv syntes var veldig bra. En gradvis frigjøring fra et musikkmiljø der «kred» er viktigere enn en hitlåt. Jeg begynte å bli hundre prosent meg.

En musikalsk forløsning for Svein Gundersen. I løpet av de neste årene skrev han
musikken til evergreens som «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» – begge med tekst av Trygve Hoff – fremført av Jørn Hoel. På slutten av 80-tallet komponerte han musikken til «Jungelboken». Tekstforfatter var Arne Lindtner Næss. Akkurat dette samarbeidet åpnet for nye harmonier. Stikkord: «Valborg»!

For når nettopp denne tekstforfatteren av «Jungelboken», skuespiller Arne Lindtner Næss, noen år senere blir både regissør og manusforfatter til Olsenbanden jr., ringer det i Gundersens telefon. «Hei, det er Arne. Svein, jeg trenger deg. Vi skal lage «Olsenbanden jr. på rocker’n». Jeg trenger en hitlåt! Og så trenger jeg noen låter til».
– Det var ikke vanskelig å si ja. Og det skulle jo ta litt av, smiler Gundersen.

Les hele intervjuet med Svein Gundersen i den nye utgaven av Q.

Komponisten Svein Gundersen har laget utallige hits for barn (foto: Kulturværste AS)
Komponisten Svein Gundersen har laget utallige hits for barn (foto: Kulturværste AS)

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

This entry was posted in Nettsak fra Q. Bookmark the permalink.

Comments are closed.